Kansrijke prototypes AMM ArchitektInnen Machen Möbel

Press/Media: Press / Media

Description

Studeren op het Institut für Raumgestaltung op de Fakultät für Architektur aan de TU Graz uit Oostenrijk houdt per definitie in dat je meedoet aan het onderdeel ArchitektInen Machen Möbel (AMM). Vervolgens presenteert de AMM op haar website de ontwerpers met hun ontwerpen en prototypes. Niet duidelijk is welke ontwerpen in productie worden genomen.

Sinds 2012 vormt de Studio for Furniture Design and Prototypes een belangrijk onderdeel van het architectuuronderwijs aan de Oostenrijkse Technische Universiteit van Graz. Studenten leren technieken en praktische vaardigheden tijdens het ontwerpen van meubels en interieurs. De kennis en ervaring in materialisatie en het ontwerpproces wordt in deze leerstoel overgedragen door de seminars en lezingen. Het proces laat zien hoe meubels en ruimte, design en architectuur met elkaar verbonden zijn. In 2017 showde AMM tijdens de DesignWeek in Milaan een eerdere collectie prototypes. De huidige collectie maakte in 2018 deel uit van de Design Walks Through Venice(DESIGN.VE).

Drie krukken

Tussen de 13 stoelontwerpen bevinden zich 3 bijzondere krukontwerpen.

LOIS

 • Ontwerp Ahmad Darkhabani & Pirmin Pilz
 • Houtsoort: massief noten, geolied

Kenmerkend voor deze driehoekige krukvorm is de gelijke afstand waarop de driedeling van de zitting en de tweedeling in de poten is gezet. De uitsparing bevindt zich exact op de loodlijnen van de driehoek en ontmoeten elkaar in het (open) middelpunt. De voeten van de drie poten houden alle krukonderdelen op een solide wijze bij elkaar en tegelijkertijd op dezelfde afstand.

WALDE

 • Ontwerp Philip Waldhuber
 • Houtsoort massief pruimen, geolied

Bij deze stervormige kruk gebeurt het omgekeerde als bij Lois. Hier vormen rotorbladen die op de loodlijnen in het middelpunt samenkomen juist de basis van de zitting. Om het minimalistische materiaalgebruik te benadrukken zijn de poten hol uitgevoerd.

RESI

 • Ontwerper Markus Resinger
 • Houtsoort kersen, geolied

Het unieke van deze markante driepootkruk is dat de drie identiek uitgevoerde elementen zich om de as wentelen (torderen) en de poten daar aan elkaar verbonden worden.

Period25 Feb 2019

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleKansrijke prototypes - AMM ArchitektInnen Machen Möbel
  Degree of recognitionInternational
  Media name/outletde HOUT journalist
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date25/02/19
  DescriptionStuderen op het Institut für Raumgestaltung op de Fakultät für Architektur aan de TU Graz uit Oostenrijk houdt per definitie in dat je meedoet aan het onderdeel ArchitektInen Machen Möbel (AMM). Vervolgens presenteert de AMM op haar website de ontwerpers met hun ontwerpen en prototypes. Niet duidelijk is welke ontwerpen in productie worden genomen. Sinds 2012 vormt de Studio for Furniture Design and Prototypes een belangrijk onderdeel van het architectuuronderwijs aan de Oostenrijkse Technische Universiteit van Graz. Studenten leren technieken en praktische vaardigheden tijdens het ontwerpen van meubels en interieurs. De kennis en ervaring in materialisatie en het ontwerpproces wordt in deze leerstoel overgedragen door de seminars en lezingen. Het proces laat zien hoe meubels en ruimte, design en architectuur met elkaar verbonden zijn. In 2017 showde AMM tijdens de DesignWeek in Milaan een eerdere collectie prototypes. De huidige collectie maakte in 2018 deel uit van de Design Walks Through Venice (DESIGN.VE). Drie krukken Tussen de 13 stoelontwerpen bevinden zich 3 bijzondere krukontwerpen. LOIS • Ontwerp Ahmad Darkhabani & Pirmin Pilz • Houtsoort: massief noten, geolied Kenmerkend voor deze driehoekige krukvorm is de gelijke afstand waarop de driedeling van de zitting en de tweedeling in de poten is gezet. De uitsparing bevindt zich exact op de loodlijnen van de driehoek en ontmoeten elkaar in het (open) middelpunt. De voeten van de drie poten houden alle krukonderdelen op een solide wijze bij elkaar en tegelijkertijd op dezelfde afstand. WALDE • Ontwerp Philip Waldhuber • Houtsoort massief pruimen, geolied Bij deze stervormige kruk gebeurt het omgekeerde als bij Lois. Hier vormen rotorbladen die op de loodlijnen in het middelpunt samenkomen juist de basis van de zitting. Om het minimalistische materiaalgebruik te benadrukken zijn de poten hol uitgevoerd. RESI • Ontwerper Markus Resinger • Houtsoort kersen, geolied Het unieke van deze markante driepootkruk is dat de drie identiek uitgevoerde elementen zich om de as wentelen (torderen) en de poten daar aan elkaar verbonden worden.
  Producer/Authorde HOUT journalist | Paul JM Willemse
  URLwww.dehoutjournalist.nl/post/kansrijke_prototypes.html
  PersonsJudith Augustinovic, Rainer Eberl